Китай и Унгария започват златно пътешествие в двустранните отношения. Това заяви

...
Китай и Унгария започват златно пътешествие в двустранните отношения. Това заяви
Коментари Харесай

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария стартират " златно странствуване " в двустранните връзки. Това  заяви в четвъртък китайският президент Си Дзинпин след среща с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Унгария при ръководството на десния Орбан се трансформира във значим търговски и капиталов сътрудник за Китай , за разлика от някои други страни от Европейския съюз (ЕС), които обмислят да станат по-малко подвластни от втората по величина стопанска система в света.

Орбан стартира да работи по доближаването на страната си с Пекин незабавно откакто пристигна на власт през 2010 г . Топлите политически връзки се трансфораха в вложения към десетилетие по-късно, когато производителите на акумулатори и електрически транспортни средства започнаха да придвижват произвеждане в Унгария.
 Си Дзинпин прикани за помирение по време на Олимпиадата в Париж
Си Дзинпин прикани за помирение по време на Олимпиадата в Париж

Позиция на Пекин

Унгария и Китай означават 75-ата си годишнина от установяването на дипломатически връзки. 

Подобно на Сърбия, Унгария е покровител на китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", упорит проект, стартиран от Си Дзинпин преди десетилетие с вярата за създаване на световна инфраструктура и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа.

Припомняме, че от първата му европейска обиколка от пет години насам.

Си дойде в Будапеща късно в сряда след посещаване във Франция и Сърбия . В Париж президентът Еманюел Макрон и шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен си върху Русия, с цел да постави завършек на войната в Украйна.

След срещата си Си и Орбан споделиха, че двете им страни са издигнали връзките до " стратегическо партньорство за всевъзможни метеорологични условия ".

" Ние сме подготвени да приемем това като нова насочна точка, с цел да тласнем двустранните връзки и прагматичното съдействие в златен канал и да преминем към по-високо равнище ", сподели Си.

Това, наред с другото, значи, че двете страни уголемяват съдействието си в нуклеарната промишленост, сподели Орбан.
 Си Дзинпин ще посети Унгария през май
Си Дзинпин ще посети Унгария през май

Унгария се пробва да усъвършенства стопански връзки с допустимо най-вече страни

Двете страни също ще продължат напред в построяването на основни планове, в това число реконструкцията на железопътния план Будапеща-Белград, сподели китайският президент.

Проектът на стойност 2,1 милиарда $, по-голямата част от който се финансира със заем от Китай, е част от самодейността " Един пояс, веднъж ". 

Подписани са 18 съглашения след срещата на водачите , сподели унгарският външен министър Петер Сиярто във видео на страницата си във Facebook.
 Си Дзинпин: Китай
Си Дзинпин: Китай " в никакъв случай няма да не помни " удара на НАТО върху посолството му в Сърбия

Започва аудиенция на китайския президент в Сърбия

Двете страни ще стартират да приготвят построяването на железопътна линия към Будапеща, която ще помогне за превозването на артикули, създадени от китайски заводи в Източна Унгария, до пазарите в Западна Европа, сподели Сиярто.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР